Beeldende kunst

Onder curatorschap van Rob Bruyninckx wordt tweemaal per jaar een kunstenaar uitgenodigd om te exposeren in elim.

Tijdens de winterperiode wordt de expositieruimte gebruikt. Dit is een ‘box in a box’ waar de geselecteerde werken optimaal tot hun recht komen. De tentoonstelling is meestal intimistisch van aard. In de zomer toont elimart niet alleen werken binnen, maar zo mogelijk ook in de tuin van elim. De kunstwerken worden met de grootste zorg omringd en zijn er in de eerste plaats voor de cliënten van elim, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst. De looptijd van de expo’s is ongeveer vier maanden.

Bij de inhuldiging van een nieuwe tentoonstelling worden cliënten, ex-cliënten en hun familie uitgenodigd, alsook verwijzers. Voor ex-cliënten en het team van elim is dit een fijn moment van weerzien en gedachtenwisseling. 
Naar aanleiding van de tentoonstelling krijgen cliënten de gelegenheid om in dialoog te gaan met de kunstenaar over de inhoud en de keuze van zijn of haar werk, en wat het oproept, al dan niet in relatie tot het therapeutisch proces.

Een overzicht van de kunstenaars die doorheen de jaren in elim tentoonstelden vindt u via onderstaande link. De eerste affiche is een aankondiging van de huidige tentoonstelling.

Beeldende kunst


Momenteel in elimart

GEORGE MEERTENS - CORPUS INTIMUS

GEORGE MEERTENS - CORPUS INTIMUS
van 29 november 2018 tot 30 maart 2019

George Meertens, geboren 1957 in Stein (NL).

Na een jaar kunstgeschiedenis gestudeerd te hebben aan de universiteit van Amsterdam verhuisde hij naar Breda waar hij kunstacademie St. Joost voltooide. Sinds 1981 werkt hij als beeldend kunstenaar.

In 2007 voltooide hij de opleiding tot beeldend therapeut aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en begon te werken in PZ Bethaniënhuis.

Hoogtepunten zijn de solotentoonstelling ‘Schilderen’ in Museum De Pont, Tilburg (NL) in 2011. Hierbij verscheen het boek ‘Sublacus’ met schilderijen tussen 2007 en 2011. In 2015 nam hij deel aan de tentoonstelling Silence Out Loud samengesteld door Joost Zwagerman. Zijn tweede boek ‘Loutering’ werd eind 2016 met een tentoonstelling gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte Park, Tilburg. In 2017 was er werk te zien in de tentoonstelling ‘Kairos Castle’ samengesteld door Joke Hermsen. In 2018 nam hij deel aan het International Painting Symposium Mark Rothko in Daugavpils Mark Rothko art Centre (LV) en aan de groepstentoonstelling Icon/Icons/Essencies in het Mikhail Bulgakow Museum in Kiev (UA).

De tentoonstelling ‘Corpus Intimus’ bij elimart biedt een inzicht in zijn schilderen vanaf 2009 tot nu en is zo samengesteld dat zij een verbinding tot stand brengt tussen de kennis van de cisterciënzer moeders en vaders uit de vroege middeleeuwen en hedendaagse psychotherapeutische modellen. Als kunst mooi kan zijn, aan het denken kan zetten of kan shockeren dan lijkt het vanzelfsprekend dat kunst ook helend kan zijn.1
3


Emmaus
PC Bethanië
elimart